In 1940 besloot een groep Italiaanse immigranten, van wie de meesten wijnbouwers waren, een kleine bodega te bouwen. Ze plantten wijngaarden in de provincie La Rioja, ten noordwesten van Argentinië.

Sinds 1940 zijn maar liefst vier generaties en enkele honderden families betrokken geweest bij de productie van druiven voor La Riojana. Ze hebben geholpen met het maken van niet alleen één van de grootste en meest succesvolle coöperaties in Argentinië vandaag de dag, maar zijn ook ’s werelds grootste producent van gecertificeerde Fairtrade-biologische wijn.

De coöperatie heeft momenteel meer dan 500 leden, van wie de meerderheid kleinschalige producenten uit de hele provincie La Rioja met minder dan drie hectare grond zijn. Veel van de leden zijn de kinderen van de voormalige coöperatieve leden en daarom blijven de familie tradities van de productie van druiven bij de coöperatie behouden.

De meeste van de 4125 hectare aan wijngaarden zijn gelegen in het pittoreske en afgelegen Famatina Valley in La Riojana. De Famatina Vallet is een natuurlijk landbouwparadijs met grond van leem tot zandig leem en hooggelegen wijngaarden (variërend van 900 tot 1400 meter boven zeespiegel). De dagen zijn warm en zonnig, de nachten zijn koud en er is zeer weinig neerslag.

De warme dagen en koude nachten dragen bij aan de kleur van de rode en de geur en smaak van de witte wijnen. De droge, zonnige omstandigheden zorgen voor een natuurlijke en gezonde basis voor de biologische teelt.

De door ons geselecteerde wijnen van dit wijnhuis vindt u hier: Intense en Ecologica